Gladiaattorilaattapeli

Gladiaattoripeli on laattojenasettelupeli, jossa pelaajat yhdessä tuovat amfiteatterille gladiaattoreja erilaisilla aseyhdistelmillä.

Gladiaattorilautapeli on tarkoitettu 2-6 hengelle, toimien parhaiten ehkä 3-4 pelaajalla. Peliaika yleensä noin 30-60 minuuttia.

Komponentit

Laatat (93)

Pelin aikana pelaajat sijoittevat vuorotellen gladiaattorilaattoja, joissa on gladiaattorien oikea ja vasen kylki laattojen reunalla siten, että kun kaksi tällaista laattaa laitetaan vierekkäin ne muodostavat yhden kokonaisen gladiaattorin ja kaksi puolikasta laidoilla.

Gladiaattoreilla on kolme erilaista oikeaa ja vasenta kylkeä joka erottuu helpoiten gladiaattorin vastaavassa kädessä olevasta aseesta. Oikeassa kädessä on joko lyhyt miekka (gladius), atrain tai käyrä miekka. Vasemmassa on joko verkko, pieni tai suuri kilpi. Näistä voidaan muodostaa 9 erilaista gladiaattoria. Kolme näistä gladiaattoreista on eräänlaisia perusgladiaattoreita jotka kuvastavat kolmea perinteistä gladiaattoria - Retiarii (verkko ja atrain), Secutores (iso kilpi ja gladius) sekä Thraces (pieni kilpi ja käyrä miekka). Loput kuusi yhdistelmää ovat tähän otteluun kasattuja erikoisgladiaattoreita.

Jokaisella pelaajalla on salaisena tavoitteena saada mahdollisimman monta tiettyä erikoisgladiaattoria. Tämä salainen tavoite määritellään arvotulla tavoitelaatalla, joita on yksi jokaista erikoisgladiaattoria kohden eli yhteensä kuusi.

Gladiaattorilaattoja on jokaista kombinaatiota 7 kappaletta eli yhteensä 63 laattaa.

Lisäksi on 24 reunalaattaa, joissa on vain toinen gladiaattorinpuolikas. Nämä laatat on tarkoitettu amfiteatterin laidoille ja ne asetetaan arvotusti pelin alussa. Laattoja on 4 jokaista puolikasta eli yhteensä 24 laattaa.

Pelilauta ja -nappulat

Pelilauta

Pelilauta kuvaa amfiteatteria jolle gladiaattorit marssitetaan. Amfiteatterin keskellä on 4 laatan kokoinen koroke jolla ei ole gladiaattoreita. Muutoin amfiteatterissa on yhteensä 84 laattapaikkaa, joista 24 ovat laitapaikkoja ja niihin laitetaan pelin alussa arvotut reunalaatat. Jäljellä jää 60 tyhjää ruutua, joihin gladiaattorilaatat pelin aikana sijoitetaan.

Amfiteatterin laitaa kiertää numerorivistö jolle sijoitetaan puunappulat merkitsemään jokaisen pelaajan keräämiä pisteitä. Tähän käytetään pelin mukana tulevia puunappuloita.

Pelin aloitus

  1. Jokainen pelaaja valitsee värin ja laittaa vastaavan puunappulan pelilaudan pistetaulukon '0' -kohtaan.
  2. Tavoitelaatat sekoitetaan ja jokainen pelaaja saa yhden salaisen tavoitelaatan, joka määrää mistä gladiaattorista kyseinen pelaaja saa pelin lopussa lisäpisteitä
  3. 24 eritaustausta reunalaattaa sekoitetaan ja jaetaan pelilaudalle niille varattuihin paikkoihin. Laatat sijoitetaan kaikki samoinpäin ja siten, että puolikas gladiaattori on kohti amfiteatterin tyhjää aluetta, ei reunaa.
  4. Loput laatat sekoitetaan ja 3 poistetaan pelistä katsomatta niihin. Jokainen pelaaja saa 3 laattaa joita ei paljasteta muille. Lopuista laatoista käännetään 6 laattaa esille.

Pelin kulku

Arvotusta (tai muutoin päätetystä) aloittajasta alkaen vuorotellen pelaajat laittavat yhden kädessään olevasta laatasta johonkin pelilaudan vapaaseen ruutuun. Laatta on sijoitettava samaan asentoon kuin muut laatat mutta sen ei ole pakko olla jo laudalla olevan laatan vieressä. Tavoitelaattaa ei koskaan laiteta peliin.

Kun laatta laitetaan, se muodostaa yhden - tai jos se laitetaan kahden laatan väliin - kaksi kokonaista gladiaattoria. Tästä muodostetusta gladiaattorista pelaaja voi välittömästi saada pisteitä seuraavasti:

Jos pelaaja muodosti kerralla kaksi gladiaattoria, molemmat pisteytetään ylläolevan säännön mukaisesti samanaikaisesti. Seuraavat säännöt on syytä huomioida:

Laatan laittamisen ja pisteyttämisen jälkeen otetaan näkyvästä kuudesta laatasta yksi käteen ja käännetään uusi näkyviin. Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle myötäpäivään.

Kun peli alkaa lähestyä loppua, laatat käyvät vähiin. Ensin näkyvissä olevaa kuutta laattaa ei saada enää täytettyä jolloin pelaajat joutuvat valitsemaan vähemmästä laattamäärästä vuorollaan. Lopulta ne loppuvat ja pelaajat eivät saa enää uusia laattoja. Peli kuitenkin jatkuu kunnes kaikki ovat pöydänneet kaikki laatat kädestään.

Kun viimeinen laatta on pelattu, amfiteatteri on täynnä, peli loppuu ja loppupisteytys tehdään.

Loppupisteytys

Pelaajat paljastavat salaisen tavoitelaattansa. Jokainen pelaaja saa tämän jälkeen yhden lisäpisteen jokaisesta pelilaudalla olevasta vastaavasta erikoisgladiaattorista. (vinkki: eräs tapa laskea nämä on käydä gladiattorit sarake kerrallaan läpi, yksi gladiaaori kerrallaan)

Eniten pisteitä kerännyt pelaaja voittaa! Tasapelissä voittaa se, joka sai eniten salaisesta tavoitteestaan, tai jos yhä tasan, peli on tasan näiden kesken.

Sääntövariantit

Simppeli peli (nk. carcassonne -variantti): kellään ei ole laattoja (paitsi tavoitelaatta) kädessä eikä esillä ole yhtään laattaa. Sen sijaan jokainen aina oman vuoron alussa nostaa arvotun laatan ja laittaa sen peliin. Näin jatketaan kunnes lauta täysi. Tämä sääntö lisää onnen osuutta.


© Kalle Marjola 2008. Kaikki oikeudet pidätetään.