Otteita Suomen laista vuonna 2030

Ampuma-aseet
Kaikkiin ampuma-aseisiin tarvitaan yhä lupa, ja kaikki aseet on rekistöröitävä. Jokainen kansalainen on itse vastuussa rekistöröimistään aseista kunnes ilmoittaa ne varastetuiksi.
Normaalioloissa vain puoliautomaatti-aseisiin on saatavissa lupia. Kaikenlaiset smartgun-systeemit tarvitsevat erillisen luvan. Laki koskee kaikkia ampuma-aseita ellei niitä olla erikseen eroteltu, joten kaikki kokeelliset pyssyt kuulivat lain piiriin.

Cyber-kama
Kaikki tehdyt cyber-kamat rekistöröidään, ja ulkomailta muuttavien on rekistöröitävä laitteistonsa. Minkäänlaisia offensiivisia laitteistoja ei sallita (Smartgun, reflex boost, razors/rapiers, synth-muscles, synth-skin jne.) ja kaikkiin muihin muutoksiin kuin fyysisten vikojen korjaamiseen tarvitaan lupa.
Rangaistukset laittomasta cyberkamasta vaihtelevat laitteiston disabloinnista karkotukseen. Suurimmilla firmoilla on omat lisenssinsä käyttää tiettyjä varusteita.

Suuret media-taistelut ovat käynnissä cyber-ihmisten ihmisoikeuksista. Tämänhetkisen käytännön mukaan matkustaessaan lentokoneilla tms. heidät altistetaan täydelliselle tarkistukselle jottei mitään saada salakuljetettua missään piilolokeroissa.


Isoja firmoja Suomessa

ALKO
Suomalaisuuden viimeinen linnoitus, joka edelleen hallitsee suurinta osaa alkoholijuomien myynnistä, vaikkakin monopoli on jo kauan sitten mennyt.
Neste
Pääosin saksalaisten omistuksessa, kamppailee bensan ja metanolin myynnistä Shelexxonin puristuksessa. Satunnaiset terrori-iskut eivät ole harvinaisia.
Securitas
Yhä ruotsalaisten omistuksessa oleva vartiontifirma, joka hoitaa suurimman osan vartionnista kaupungeissa. Poliisien määrärahojen jatkuvien leikkausten ja firmaojen painostuksen takia Securitas sai ensin oikeuden varustaa joukkonsa ampuma-aseilla, nykyisin myös sarjatuliaseet ovat heille sallittuja.
Nokia
Saksalaisten pääomistuksessa oleva yhtiö, joka hallitsee lähes kaikkea teollista tuotantoa vaatetuksesta tietokoneisiin.
Rautaruukki
Terästuotannon johtava yhtiö jolla on teknologia ja taito, mutta loppujen lopuksi OCP:n omistuksessa.
Valmet
Maailmanmarkkinoiden ainoa paperikoneita tuottava yhtiö, valmistaa myös lähes kaiken koneista.
Enso-Gutzeit
Ruotsalaisten pääomistuksessa oleva metsäyhtiö, joka hallitsee kaikkea puun jalostusta ja toimittamista Venäjältä.