Ata

Atan sijainti

Maantieteellinen tilanne

Sijainti
Saari sijaitsee Tongan saariryhmässä Tyynellä valtamerellä päivämäärärajan länsipuolella välittömässä läheisyydessä. Ata on Tongan saariryhmän eteläisin suurempi saari ja välittömästi sen eteläpuolella on Minervan korallikko. Kauriin kääntöpiiri kulkee lähes saaren halki. Australian rannikkoon on matkaa noin 3400 km ja Oaklandiin 2400 km.

Ilmasto
Ilmasto on subtrooppinen. Idästä ja koilisesta tuulee jatkuvasti, ja trooppiset myrskyt vaivaavat saarta jatkuvasti. Sadetta on runsaasti ja päivittäin (noin puoli kolmesta kolmeen). Lämmin merivirta pitää meren jatkuvasti noin 20-25 asteen lämpöisenä, kun ilmalämpötila vaihtelee 25-30 asteen välillä ja ilma on aina kosteaa. Toukokuusta joulukuuhun on hieman kylmempi kausi, talvi, jolloin on myös hieman vähemmän sateita.

Lähialue
Tongan muut saaret sijaitsevat Atan pohjois- ja koilispuolella. Saaresta itään sijaitsee Tongan hauta, joka on yli 10 kilmoterin syvyinen vajoama. Alueella on paljon seismistä toimintaa ja vedenalaisia tulivuoria.

Geometria
Saari muistuttaa muodoltaan vinoneliötä, jonka ympärillä on muutamia pienempiä saaria. Saaren pituus pohjoisniemen kärjestä eteläisen niemen kärkeen on noin 8 kilometria, samoin kuin itärannalta länsirannalle. Saari nousee keskustaa kohti, huipun ollessa noin 400 metrin korkeudessa saaren keskellä, jossa saaren aikoinaan luoneen tulivuoren huippu on ollut. Saari on kauempaa katsottuna rehevä ja vihreä paikka, jonka laidoilla kohoaa suuret rakennukset.

Yhteiskunnallinen tilanne

Saaren on vuokrannut Tusuki Corporation, Esoku Corporationin tytäryhtiö, joka on erikoistunut syvänmerentutkimukseen sekä leväkehitykseen. Vuokraussopimukseen liittyen alueella vallitsee kansainvälisesti melko normaalit lait, rikoksista väki yleensä lähetetään kotimaahan tuomittavaksi. Saari on luonteeltaan kovin keinotekoinen, mutta tämä on hyvin kätketty paratiisimaisiin olosuhteisiin, ja kunhan päivittäisiin sateisiin ja kosteaan ilmaan tottuu, on saari kovin miellyttävä paikka viipyä pidempäänkin.

Kuten odottaa saattaa, kaikki saarella oleva teollisuus ja liiketoiminta on Tusuki corporationin, sen tytäryhtiöiden ja partnereiden hallussa. Koska kyseessä on kuitenkin valtava yhtiö, eivät osat todellakaan tiedä, mitä toiset tekevät ja palveluita kilpailutetaan firman sisällä. Samaan korporaatioon kuuluminen helpottaa joitain keskinäisiä tiedonhakuja, joskin tiedonkulku katoaa helposti byrokratiaan ja osastojen ja tytäryhtiöiden keskinäiseen kilpailuun ja hajautumiseen. Osa asioista on ostettu ulkopuolelta, kuten jotkut palvelut kaupunkialueella, jossa on myös paikallisten ja eri etnisten ryhmien ravintoloita ja baareja.

Lait ovat melko tiukat, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole mikään poliisivaltio, sillä kansalaiset halutaan pitää tyytyväisinä. Lait perustuvat vuokrasopimuksen mukaisesti melko tarkasti Tongan lakeihin, jotka ovat perua Britannian laista. Huumeiden käyttö on kiellettyä, alkoholia ja tupakkaa ja muita vastaavia aineita saa käyttää ja myydä. Aseet ovat kaikki luvanvaraisia ja luvan saaminen on kiven alla. Kuitenkin kaupunkialueen rikollisjengit saavat jostain kaivettua aseita, ja niitä kuljetetaan saarelle myös kilpailevien korporaatioiden toimesta. Kuitenkin aseita näkee hyvin vähän ja saarta voi pitää melkoisena paratiisina ja rauhan tyyssijana, varsinkin suurkaupunkeihin verrattuna.

Rikollisuus ylipäätään saarella on kovin mitätöntä, sillä asukkaat ovat pääosin tyytyväisiä elämäänsä ja kaikki perusylellisyydet ovat helposti saatavilla korporaation kustantamana. Saarella on oma tehokas tietoliikenneverkosto, joka on sateliitti- ja valokaapelilinkein liitetty sekä Amerikan mantereeseen että Aasiaan ja Australiaan. Alueen pahin 'rikollisuus' liittyy korporaatioiden teollisuusvakoiluun ja sabotointiin sekä merirosvoukseen, paikallisten tyytyessä lähinnä rettelöimään kapakkatappeluissa ja myymälävarkauksien kera, taikka sekoilemaan huumeiden kanssa. Korporaatioden hetkittäiset tuhoisat taistelut voivat olla ajoittain hyvinkin tuhoisia lähiympäristölleen, mutta koska ne yleensä käydään korporaatio- tai tutkimusalueella, normaali väestö ei huomaa niitä kovinkaan paljon päivittäisessä elämässä, lukuunottamatta uutislähetyksiä. Kuitenkin niiden johdosta turvallisuustoimet satamissa ja raja-alueilla ovat kovinkin tiukat.

Virallisena kielenä saarella on korporaatiokiina, mutta kaikki tärkeimmät viralliset palvelut ja tiedotteet saa myös paikallisella kielellä (ja usein myös englanniksi) . Paikallisten kieli on tonga, joka on sekoitus alkuperäiskieltä ja amerikanenglantia, ja saarella englanti on myös vahvassa asemassa ja lähes koko populaatio sekä useat korporaatioiden ihmiset osaavat puhua sitä. Japani on myöskin vahvasti esillä, mutta lähinnä korporaatioalueella.

Tunnistekortti (ID)

Jokaisella täysi-ikäisellä saarella olijalla on oltava tunnistekortti, joka käytännössä on luottokortti magneettikentällä ja chipillä. Tällainen kortti annetaan kaikille saarelle saapuville. Korttia käytetään henkilöllisyyspapereina ja kulkukorttina, sekä sitä voi käyttää tavaroiden maksamiseen ja G-Netin laskuttamiseen.

Jokaisessa kortissa on haltijan nimi ja kuva sekä kortin voimassaoloaika sekä numero, joka on talletettu magneettikenttään. Kortin chipille talletetaan samat tiedot sekä senhetkiset kulkuluvat, haltijan osoite ja muita vastaavia tietoja.

Korttia käytetään normaalisti magneettikentän avulla - korttia heilautetaan lukijan lähelle ja kortin numeroa verrataan keskustietokannan tietoihin, ja pääsy kulkuportista taataan tai evätään. Jos yhteys keskusjärjestelmään on tukossa tai hidas, voidaan käyttää chipin tietoja. Niitä käytetään myös silloin, kun kortilla ostetaan tavaraa, oikeuksia muutetaan tai poliisit vertaavat tietoja.

Lain mukaan kaikkien on aina kannettava korttia mukanaan ja sen puuttumisesta seuraa sakkoja, vankeutta tai karkoitus. Toisen kortin käyttäminen tai oman tietojen muuttaminen on vakava rikos ja oman kortin hukkumisesta on heti ilmoitettava poliisille. Kortti on yleensä uusittava 3 kuukauden välein, paikallisten parin vuoden välein.

Kortin voi myös asentaa PDA:han, puhelimeen tai muuhun vastaavaan systeemin, jolloin sitä voi käyttää paikallisen G-Netin (puhelin- ja dataverkko) maksuvälineenä.

Saaren alueellinen jako

Ata

Saari on käytännössä jaettu neljään alueeseen:

Kaikilla alueilla on suuret määrät palmuja ja muita kasveja, jotka pitävät saaren hyvin rehevänä ja viihtyisänä, joskin paikoin on suuriakin alueita kiviperäistä maata, jolla ei kasva kuin rikkaruohoja - huolimatta yrityksistä istuttaa geenimuunneltuja palmuja.

Saarella asuu pysyvästi noin 8000 paikallista ja 35000 korporaatiosiirtotyöläistä. Lisäksi korporaatioiden lomalaisia, vieraita, kokoussväkeä ja tilapaistyöntekijöitä on jatkuvasti 1000-20000, ja saarella käy muutamia satoja turisteja. Paikallinen väestö ja suurin osa korporaatioväestö on lyhyitä itämaisia, alkuperäisväestön (polynesialaisia) näyttäessä enemmän intialaisilta kuin kiinalaisilta (joita taaskin suurin osa siirtotyöläisistä on).

Liikkuminen saarella

Saarella voi lähinnä liikkua neljällä tavalla:

Saarta voi toki kiertää myös veneellä, mutta vain kaupunki- tai teollisuusalueelle voi rantautua ilman erikoislupaa. Lisäksi koko itärannikko on kovin vaarallista aluetta liikkua kovan aallokon ja jyrkkien kallioiden takia.

Rakennuksia/paikkoja saarella

Tässä esitellään muutamia tunnetuimpia tai tärkeimpiä paikkoja, rakennuksia ja maantieteellisiä paikkoja saarella. Listaa täydennetään sitä mukaan kun tarvetta ilmenee. Numerot viittaavat isompaan karttaan, josta myös postscript-versio (gzipattu).

Yleisiä

Great Ata: koko saaren kiertävä katu, jonka varrella lähes kaikki. Ja mitkä eivät ole sen varrella, ovat Great Atan poikkikaduilla. Kadun numerointi alkaa korporaatio- ja labra-alueen rajoilta ja kiertää vastapäivään.
Raja-alueet: saaren neljän alueen rajoilla on 3-5 metriä korkea muuri, jonka harjalla on piikkilankaa ja hälyttimiä. Muurista läpi pääsee pääväylillä olevia autoteitä pitkin, muutamasta muusta kevyen liikenteen kulkureitistä sekä sähköjunalla. Porteista kulkiessa on esitettävä kulkukortti laitteelle tai vartijalle, paitsi normaalioloissa siirryttäessä kohti kaupunkialuetta tai korporaatio- ja kaupunkialueen välillä (eli labra-alueelta teollisuusalueelle siirryttäessä papereita ei kysellä tai tarvitse koneelle näyttää).
Biitsit: korporaatioalueella lähes koko rantaviiva on hienoa uimarantaa. Lisäksi länsirannalla on mm. erittäin suuri katettu alue, jonka alla voi maata myös sateiden aikana. Kaupunkialueella on yksi uimaranta länsirannikolla raja-alueen läheisyydessä.

Kaupunkialue

1: Residence 1-4: nämä suuret 40-kerroksiset asuintalot on rakennettu korporaatiosiirtotyöläisiä varten. Yhden talon pohjapinta-ala on lähes 10000 neliömetriä ja yhdessä talossa 7000 asukkaan lisäksi on kauppoja, vapaa-aikatiloja, kampaamoita, baareja ja mitä tahansa työntekijä voisi vapaa-aikanaan yleensä tarvita. Muutama alinta kerrosta on kauppoja, sen jälkeen lähinnä asuntoja. Taloissa on vartiointi ja asuinkerroksiin pääsee vain ovikortilla (sähköinen) muullon kuin päiväsaikaan.
2: Marketplace: kauppatorilla saa ostettua vaikka mitä eksoottista, kuten "paikallisten" tekemiä "paikallisia" muistoesineitä tai outoja eliöitä merestä.
3: Poliisiasema: saaren pienestä koosta johtuen kaikki poliisitoiminta on johdettu yhdestä asemasta käsin.
4: Satama: Alueella suuret teollisuushallit konttien säilömiseen. Satamaan voi pysähtyä sekä rahtilaivat että risteilyalukset, Tyyntä valtamerta kulkevia risteilijöitä käy satamassa noin 2 viikossa. Myös lentokentän laivaliikenne hoidetaan sataman kautta, jotta yksi tulli/maahantulotarkistuspiste riittää (tosin korporaatioalueella on toinen pienempi).
5: Kirkko: pieni kristittyjen (luterilainen) kirkko
6: Underground Club:: yksi ranta-alueen lukuisista klubeista

Korporaatioalue

10: Hotel Intercontinental Ata: suurin ja kaunein. Tässä saaren kalleimmassa ja edustavimmassa hotellissa on tilaa reilulle tuhannelle vieraalle ja konferenssitilat samalle määrälle. Oma helikopterikenttä ja suuri uima-allas.
11: Hotel Royal Pacific: toinen suuri hotelli, mutta sijaitsee lähempänä kaupunkialuetta.
12: Pacific Sea Experiences: jos haluat sukeltamaan koralliriutalle, tutkimaan syvyyksiä tai vain purjehtimaan veneellä, tämä yhtiö tarjoaa kaiken.
13: Tusuki Headquarters: tämä rannalla oleva suuri toimistorakennuskompleksi saaren korkeimman rakennuksen (45 kerrosta) kanssa on Tusuki-korporaation Tyynenmeren toiminnan päämaja.
14: State House: yhdistetty raatihuone, valtiontalo ja -virasto.
15: Tusuki Cable: TV/radio-asema, joka vastaanottaa (ja lähettää) sateliittilähetyksiä ja toimittaa kuvan eteenpäin saaren kaapeliverkkoon - ilmalähetyksiä ei saarella ole.
16: Pacific Paradise: rannalla oleva suuri ostoskeskus korporaatiovieraille, tavaraa high-techistä paikallisiin erikoisuuksiin. Hinnat hyvin suolaisia. Samassa yhteydessä laiturit huviveneille.
17: Sunset Hotel: pieni ja edullisempi hotelli, jota suosivat pienemmät yhtiöt ja satunnaiset matkaajat.

Teollisuusalue

30: Vesialtaat: nämä vuoren rinteillä olevat suuret (200x50m) altaat on tarkoitettu sadeveden keruuseen, puhdistukseen ja varastointiin, sekä tarpeen vaatiessa meriveden käsittelyyn. Näillä vesivarastoilla huolehditaan saaren suihku- ja ruuanlaittovedestä, juotavaksi tarkoitettu vesi ostetaan yleensä kaupasta.
31-34: Tusuki Seaweed Point 1-4: Nämä suuret parituhatta työntekijää työllistävät merilevän jälkikäsittelylaitokset hoitavat tarkemmin käsiteltävän merilevän prosessoinnista (bulkkitavara huolehditaan merellä olevilla lautoilla), pakkauksesta ja toimittamisesta eteenpäin satamaan.
35: Esoku Sea Minings: maanpäällinen tukiasema kaivaustoimintaan saarilla teollisuusalueen rannikolla sekä meren pohjassa hautavajoaman reunamilla.
36: Ata Power Plant: saaren ydinvoimala sijaitsee lähellä sadevesialtaita. Sen alle ja viereen vuoren sisään on kaivettu suuret luolat vauhtipyörille hätäenergiatarpeita varten.
37: Marine Technologies: leväkäsittelyyn tarkoitettujen laitteistojen laitteistojen huolto- ja valmistusyksikkö.
38: Natural Gourmet Company: erikoisempiin merileväruoka-annoksiin erikoistunut tuotantolaitos. Mottona 'tuoretta ja herkullista'

Labrasektori

51-53: Tusuki Laboratories 1-3: suurimmat tutkimuslaitokset, 1 on syvänmeren eliötutkimusta, 2 merivesitutkimusta ja 3 (isoin) levätutkimusta.
54: Yamaha Research: laitteistot syvänmerentutkimukseen.
55: Red Herring Corp: kalatutkimus.
56: Deep Blue Sea: Syvänmerenkasvuston lääketieteellinen käyttö.

Alueella myös Yanakan varuskunta (50), jossa muutama raskaampi kulkuneuvo ja muutama sata sotilasta, sekä lukuisia pieniä muutaman hengen tutkimusasemia.


Etusivu - Syndicate